18 december 2008

Julekalender


I sidste ende gjorde det dem enten bitre eller muntre helt ind i deres alderdom, at deres lille projekt fik så fremragende resultater, og at ingen tilsyneladende ville tro på det. Det er, som Valerie Munther ville hvæse fra sit plejehjem, velkendt at ordet glögg har eksisteret som en benævnelse for bestemte typer af glühwein, betydeligt før forfattergruppen Wii opstod. Og nu hvor de alle er døde og glemte, Munther og hendes digte, Frisch og Hermille, Nilsson og SMiDth med deres skuespil og prætentiøse hatte, er der ikke længere nogen, der ved om det er sandt, når de påstod at have opfundet glögg og adskillige andre ord, vi nu tildeler en anden oprindelse.

Det startede som en pjanket og relativt tåbelig vittighed, og det er måske det, der gjorde det til så bittert et emne for gruppen, årtier efter at de var skiltes som uvenner, fremmede eller forhenværende elskere - på en klar dag i februar 1923, på en fransk café i Stockholm, producerede de en liste over ord, de ville finde en betydning til. Der blev aflagt dyre eder og underskrifter blev givet med stor ceremoni, vovemodige planer blev lagt for at få smuglet ordene så dybt ind, at alle ville lade sig narre. Det må indrømmes, at de hver især havde ganske gode forudsætninger for at gennemføre deres forsæt, men de kan umuligt have forestillet sig andet, end at projektet måske ville forvirre et par sprogforskere eller botanikere gennem tiderne, men at det i sidste ende ikke ville blive til meget mere end det.

Men idag har "Hyaderne" heddet sådan i lange tider, og man har endda fundet en etymologi for det bizarre ord "glögg". "Kiwi" er en frugt, og der er ingen, der undrer sig over det. "Gerbiler" findes. "Fomalhaut" endte med at være både en stjerne og en dæmon, og hverken astronomer eller dæmonologer vil give Wii nogen del i æren for det. Og hvad de end syntes om det da de levede - de er døde nu, og de få sære ord, de spredte, gemte og gav bort og som ikke længere tilskrives dem, er alt der er tilbage af forfattergruppen Wii.

Ingen kommentarer: