16 marts 2006

Hmmm - jeg kan ikke finde på andet at skrive, men jeg kan da skrive om, hvad der sker her på IV. Det vel næsten obligatorisk, og faktisk er hele sagen et interessant studium. For ser I: Det drejer sig om principper.

Der er den der ting med fremlejere på kollegieværelse, og nok især med udenlandske fremlejere; det er ikke helt ligegyldighed, men ofte kommer resten af gangen ikke rigtig til at kende dem. Så vi kender ikke ham den kinesiske fremlejer. Han kommer hjem efter ni de fleste dage og tager afsted før otte, og han spiser vist ikke andet end spaghetti, som han koger i en stegepande. Han kommer ikke til festerne, han læser ikke avisen. Så det er jo ikke så underligt, at han siger, at han gerne vil have gangskat tilbage for denne måned. Men naturligvis er det en af den slags historier, der eksploderer i hovedet på os alle sammen. For det drejer sig kun om 70 kroner - og princippet.

Vi kunne jo sagtens give ham pengene. Det er den ene ting, alle er enige om. Og det er nok netop fordi beløbet er så lille, at der er blevet fyldt adskillige sider af vores gangbog med debatindlæg.
For kan vi tillade os at lade folk tage alt det, vi som gang er fælles om, som en buffet? Glidebaneargument: Skal dem, der ikke ser fjernsyn så også betale mindre? Dem, der ikke læser avis? Dem, der ikke bruger krydderier og løg?

Der er den brede kams princip: Alle betaler det samme. Det er Retfærdighed. Der er sikkert et blåt flag, vi kan vifte med over det.

Der er flertalsdiktaturargumentet: Vi er alle sammen blevet enige om, at gangskatten er rimelig. Og den er ikke højere end på de andre gange.

Og så videre - principper er ikke rationelt funderede. Man kan kun få dem gjort til sandhed ved at proklamere dem så højt og så længe, at alle giver efter - inklusive en selv.

3 kommentarer:

Sabine sagde ...

Her er lidt mere ammunition til jer: gangskatten finansierer infrastrukturen i jeres fællesskab. At jeres kineser vælger det fra, er hans gode ret. Men det koster alligevel. Lige som trafiklys, motorveje og andet pjank bliver finansieret over de almindelige skatterne.

Lad være med at give efter.

Vil han spare pengene, skal han flytte et andet sted hen. Det er hans gode ret. Hos jer gælder reglen om gangskatten. Den er fællesskabets pris.

Og hvis han vil have den afskaffet, kan han jo bare deltage i jeres mangfoldige demokratiske processer.

anne sagde ...

Jeg er fuldstændig enig. Det er vi vist alle sammen. Men filmen knækker hver eneste gang, der er nogen der siger "Men det er jo kun 70 kroner"

Nå, det hele ser ud til at være døet hen nu.

Anonym sagde ...

Jeg er uenig, og jeg vil isaer rette et angreb mod det saakaldte "argument": "han kan bare flytte et andet sted hen"(nu er det dér med de "demokratiske rettigheder" aabenbart blevet slettet - de gjorde heller ikke argumentet mindre fascistisk, blot mere uforstaaeligt). Hvis denne "afgift" er tilstraekkeligt vigtig, boer den indfoejes i kontrakten, som er det man skriver under paa; at komme med afgifter bagefter er(ganske principielt) noget svineri. Faelleskab er globalt, ikke lokalt.
P.S. bitterheden stammer fra, at jeg har hoert samme argument i forbindelse med cataloniens "loesrivelse": "Bare lad vaere med at tage derhen." Vi er foemodentlig enige om at naar man fratager folk(bl.a. mig) rettigheder, saa er jeg i min gode ret til at blive pissesur over saadan noget "·%&%$!!. No bad feelings ellers :-)